Category Archives for "Algemeen"

16 juli 2017

De Katharen

De Katharen vormden een religieuze gemeenschap die vooral tijdens de 12e tot de 14e eeuw floreerde in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italië. Zij lieten zich inspireren door het leven van Jezus maar hadden een afwijkende mening als het om de mystieke uitleg van de bijbel ging. Vooral de Rooms-katholieke kerk was daar niet blij mee en beschouwde de Katharen als ketters. Een kruistocht en het werk van de Inquisitie maakte een einde aan het bestaan van de Katharen. In 1321 werd de laatste “parfait” van de beweging, Guillaume Bélisante om het leven gebracht en in 1329 stierven de laatste vier Katharen op de brandstapel van Carcassonne. Deze genocide, uitgevoerd door de Rooms-katholieke kerk in naam van God, is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de kerk en het christendom.

In het zuiden van Frankrijk zijn nog heel wat sporen te vinden van de Katharen. De oude stad van Carcassonne is daar een voorbeeld van. De middeleeuwse stad is helemaal gerestaureerd en teruggebracht in zijn oorspronkelijke glorie. Ook vind je er nog ruïnes van kastelen die werden bewoond door Katharen of hun beschermelingen. Ze herinneren ons aan het bestaan van deze intrigerende en diep religieuze mensen die moesten worden vermoord omdat ze er een eigen mening op nahielden.

15 oktober 2014

Nieuwe camera

In september zijn we weer op vakantie naar Nederland geweest en hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt een nieuwe camera te kopen. De camera die we hadden was al weer wat ouder en aangezien de ontwikkelingen ook in de foto-industrie niet stilstaan, hadden we besloten een nieuwe te kopen. Er zijn twee redenen om dat in Nederland te doen. De eerste reden is vrij simpel. Camera's zijn in Nederland veel goedkoper dan in Brazilië. Het klinkt misschien raar maar in veel opzichten is Brazilië een duur land. Tarieven voor internet en mobiele telefonie, auto's, uit eten gaan en dus ook elektronische en digitale apparatuur zijn in Nederland goedkoper. De tweede reden is dat wanneer je in Nederland iets koopt en dat meeneemt naar Brazilië je de BTW kunt terugvorderen. En dat is toch ook altijd een leuk bedrag.

Samsung NX3000

We hebben uiteindelijk gekozen voor een systeemcamera van het merk Samsung. Her type is NX3000. We hadden een keuze want ook de Sony Alpha heeft goede beoordelingen. De keuze viel op de Samsung omdat je bij aankoop van deze camera ook nog eens € 50,- retour kreeg. We zijn heel blij met de camera. De kwaliteit van de foto's is in kleurenrijkdom en scherpte beduidend beter dan de camera die we ervoor hadden (Panasonic Lumix). Hoe de kwaliteit van de video's is weet ik nog niet want die hebben we nog niet gemaakt.

19 maart 2014

Canna Tropicanna Gold?

De plant staat al jaren in een kuip naast ons huis. Een plant met een mooi twee-kleurig en decoratief blad. Bloemen zijn er nog nooit geweest en toen we onlangs onze tuin eens goed onder handen namen adviseerde de tuinman om de plant weg te gooien. Het zou nooit wat worden zo zei hij.

We hebben zijn advies in de wind geslagen en de plant op een andere plaats gezet. Weg uit de felle zon, wat meer schaduw en meer water en zie het resultaat. Deze week verschenen er in eens twee ranken met bloemen met een heel mooie oranje kleur. We weten het niet zeker maar volgens ons is het een Canna en dan in het bijzonder de Canna Tropicanna Gold. Het is goed om niet altijd naar een deskundige te luisteren maar je eigen hart te volgen.

Canna Tropicanna Gold
25 februari 2014

Fuchsias

Toen we nog in Nederland woonden hadden we een redelijk grote collectie Fuchsias. Het kweken van fuchsias is een leuk tijdverdrijf en als de planten rijk bloeien geniet je intens van de kleurenrijkdom. Toen we naar Brazilië emigreerden hebben we een paar stekken meegesmokkeld om te proberen hier de hobby voor te zetten. Dat is geen succes geworden. Het is in Ribeirão Preto te heet om de planten, die eigenlijk van een gematigd klimaat houden, goed op te kweken. We zijn er dan ook na een paar jaar proberen mee gestopt. Gelukkig biedt het Braziliaanse klimaat genoeg mogelijkheden om met andere planten aan de slag te gaan. Heloísa heeft een grote collectie orchideeën. Die komen uit een (sub)-tropisch klimaat en verrassen ons steeds weer met prachtige bloemen. Toch zijn we onze fuchsias niet vergeten en daarom heb ik een fotopagina gemaakt waarop er een aantal staan die wij in Nederland ook hadden. En we zijn nog steeds lid van de fuchsia vereniging Zuid Gelre.

Fotoalbum fuchsias

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus