22 juli 2017

De lantarenpalen langs de Theems

Langs de embankment van de rivier de Theems in Londen kun je de beroemde Dolphin Lamp Standards vinden. Prachtige lantarenpalen die aan het einde van de negentiende eeuw werden gemaakt om het uiterlijk van de rivieroever te verfraaien. De voet van de lamp bestaat uit een gestileerde dolfijn of steur. Uit het centrum daarvan stijgt de rijkelijk versierde kolom omhoog die eindigt in een glazen bol van waaruit het elektrische licht wordt verspreid.  De top van de lantaarnpaal is een kroon.

De lampen werden ontworpen door George John Vulliamy, die zich bij het ontwerpen liet inspireren door de Fontana del Nettuno in Rome. De foto's die je ziet heb ik in 2011 genomen toen we een weekje in Londen doorbrachten. Als je over de embankment wandelt kun je deze prachtige lantaarnpalen nauwelijks over het hoofd zien.  Ze zijn werkelijk heel bijzonder.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus