16 juli 2017

De Katharen

De Katharen vormden een religieuze gemeenschap die vooral tijdens de 12e tot de 14e eeuw floreerde in het zuiden van Frankrijk en het noorden van Italië. Zij lieten zich inspireren door het leven van Jezus maar hadden een afwijkende mening als het om de mystieke uitleg van de bijbel ging. Vooral de Rooms-katholieke kerk was daar niet blij mee en beschouwde de Katharen als ketters. Een kruistocht en het werk van de Inquisitie maakte een einde aan het bestaan van de Katharen. In 1321 werd de laatste “parfait” van de beweging, Guillaume Bélisante om het leven gebracht en in 1329 stierven de laatste vier Katharen op de brandstapel van Carcassonne. Deze genocide, uitgevoerd door de Rooms-katholieke kerk in naam van God, is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van de kerk en het christendom.

In het zuiden van Frankrijk zijn nog heel wat sporen te vinden van de Katharen. De oude stad van Carcassonne is daar een voorbeeld van. De middeleeuwse stad is helemaal gerestaureerd en teruggebracht in zijn oorspronkelijke glorie. Ook vind je er nog ruïnes van kastelen die werden bewoond door Katharen of hun beschermelingen. Ze herinneren ons aan het bestaan van deze intrigerende en diep religieuze mensen die moesten worden vermoord omdat ze er een eigen mening op nahielden.

Volg dit blog

Ontvang de laatste berichten in je brievenbus