mei 16, 2020

Stateless

Stateless is een zesdelige dramaserie die voor de Australische omroepmaatschappij ABC werd geschreven en geproduceerd door o.a. Cate Blanchett. In de zes afleveringen van ongeveer 50 minuten staan de levens van vier mensen centraal die elkaar niet kennen maar elkaar ontmoeten in het vluchtelingenopvangkamp Barton. Cam Sandford is een bewaker die daar sinds kort werkt, Clare Kowitz is de toegewijde algemeen manager van het kamp, Ameer een Afghaanse vluchteling en Sofie Werner een Australische vrouw met Duitse wortels die op de vlucht is voor een bizarre cult waar ze een tijdje lid van is geweest.

De serie vertelt een indrukwekkend verhaal en geeft een heel goed beeld over wat het betekent een vluchteling te zijn en voor welke soms hartverscheurende beslissingen de leidinggevenden van het kamp zich gesteld zien. Ik vind het een van de beste Australische dramaseries ooit gemaakt en het heeft op mij diepe indruk gemaakt. Het is verontrustend, ontroerend, pijnlijk en soms ongemakkelijk maar het is ook een verhaal dat m.i. verteld moet worden. Het geeft een heel goed beeld over de achtergronden waarom iemand vlucht of onzichtbaar wil worden en aan de andere kant met welke problemen de mensen die in die kampen werken geconfronteerd worden.

Yvonne Strahovski speelt de rol van Sofie Werner en ik vond het indrukwekkend hoe zij dat doet. Verder spelen Asher Keddie, Fayssal Bazzi en Jai Courtney de andere hoofdrollen. Het cultechtpaar wordt gespeeld door Cate Blanchett en Dominic West. Het verhaal is gedeeltelijk gebaseerd op feitelijke gebeurtenissen.

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}