juli 17, 2020

Der Pass (Pagan Peak)

Toen in 2011 de Zweeds/Deense serie Bron/Broen (The Bridge) op televisie verscheen was dat meteen een groot succes dat vooral werd toegeschreven aan het originele idee. Een moordslachtoffer wordt gevonden op de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken waarbij een deel op Zweeds grondgebied ligt en een ander deel op Deens. Het gevolg hiervan was dat beide landen moesten samenwerken om de moord op te lossen. Het idee werd overgenomen voor de productie van de serie The tunnel. Ook seizoen 2 van de Finse serie Karppi heeft er met een scheef oog naar gekeken.

Der Pass

De Duits/Oostenrijkse serie Der Pass (Pagan Peak) uit 2018 heeft hetzelfde idee als uitgangspunt. Hoog in de Alpen op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk word het lijk van een onbekende man gevonden; de benen in Oostenrijk en het hoofd in Duitsland. Daarom worden de Duitse inspecteur Ellie Stocker en haar Oostenrijkse collega Gedeon Winter aan elkaar gekoppeld om de zaak te onderzoeken en op te lossen. Ellie is jong en ambitieus en zeer gemotiveerd om de zaak tot een goed einde te brengen maar Gedeon is al wat op leeftijd en heeft het allemaal wel gezien.

Der Pass

Ondanks het feit dat het idee van de serie niet origineel is, hebben de bedenkers er een mooi verhaal van gemaakt dat helemaal past bij de sfeer die de Alpen en bossen eromheen oproepen. In dit decor vindt het onderzoeksteam niet alleen meer plaatsen delict maar ook aanwijzingen dat alles onderdeel uitmaakt van een bizar en sinister geheel. Het verhaal speelt zich af in de winter en de beelden die in dit winterse landschap zijn geschoten overtuigen en zijn vaak heel mooi. De cast doet zijn werk goed, de acteerprestaties zijn prima. De wrijving tussen Ellies ambitie en Gedeons apathie komt goed tot zijn recht. Er is een interessante plek ingeruimd voor Krampus, een demon die een belangrijke rol speelt in de folkore van de Alpen.

De serie is spannend en er zijn voldoende onverwachte wendingen waardoor de serie acht afleveringen lang blijft boeien. Vermeldenswaardig is ook de mooie muziek die door Jacob Shea is gecomponeerd en werd geproduceerd door de bekende componist Hans Zimmer.

Bedenkers van de serie

Cyrill Boss en Philipp Stennert

Belangrijkste acteurs

Ellie Stocker – Julia Jentsch
Gedeon Winter – Nicholas Ofczarek
Franz Hartwig – Gregor Ansbach

Filmlocatie

Bad Gastein, Salzburg

Muziek

Jacob Shea en Hans Zimmer

Aantal afleveringen

8 afleveringen van ongeveer 45 minuten elk

Waardering

7.5

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch