februari 9, 2023

De Braziliaanse vlag, oorsprong en betekenis

De oorsprong van de Braziliaanse Vlag

De Braziliaanse vlag zoals we die nu kennen werd voor het eerst gehesen op 15 november 1889, de dag waarop de Republiek Brazilië werd afgekondigd. De basiskleur van de vlag is groen met een gele ruit in het midden. In de ruit is een blauwe cirkel afgebeeld waarin 27 witte sterren zichtbaar en een witte band met daarop de woorden “Orde en Vooruitgang”

Symboliek in de Braziliaanse Vlag

De groene kleur symboliseert de uitgestrekte vegetatie van Brazilië zoals het Amazoneregenwoud, de Pantanal en Mata Atlântica terwijl de gele ruit de rijkdom van het land weergeeft (denk daarbij aan de enorme goudvoorraad). De blauwe cirkel stelt de hemel boven Rio de Janeiro voor op de onafhankelijkheidsdag in 1889. De sterren staan in de positie zoals ze op die dag in de nachtelijke hemel boven Rio de Janeiro stonden. Er zijn 27 sterren, één voor elk van de 26 staten van het land en één voor het Federale District, de hoofdstad Brasília. Hieronder zie je een afbeelding van de sterren en hun namen.

De namen van de sterren op de Braziliaanse vlag.

Het Motto van de Braziliaanse Vlag

De vlag heeft sinds zijn ontstaan verschillende wijzigingen ondergaan. Bij de wijziging van 1992 werd het motto "Ordem e Progresso" (Orde en Vooruitgang) in groene letters op een witte band onderaan de vlag toegevoegd. De tekst is ontleend aan een zin van de filosoof Auguste Comte: "L'amour pour principe et l'ordre pour base; le progrès pour but" (Liefde als principe en orde als basis; vooruitgang als doel). De woorden duiden op het streven van het Braziliaanse volk naar een betere toekomst.

De Betekenis van de Braziliaanse Vlag

De Braziliaanse vlag is een krachtig symbool waarin de geschiedenis, cultuur en aspiraties van het land samenkomen. Het ontwerp weerspiegelt de diversiteit en schoonheid van het land, en dient als inspiratiebron voor het Braziliaanse volk.


Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch