juni 27, 2023

Festa Junina, een Kleurrijk Braziliaans Feest in Juni

Eerbetoon aan de Heiligen: Festas Juninas in Brazilië

Festas Juninas, ook bekend als São João, zijn vrolijke evenementen die gedurende de hele maand juni in Brazilië worden gehouden om verschillende heiligen te eren, in het bijzonder Johannes de Doper (São João).

De naam "Festa Junina" is afgeleid van het Portugese woord "junho", wat juni betekent. Deze festiviteiten zijn vooral populair in het noordoosten van het land, maar worden ook in andere delen met veel plezier gevierd. 

De Betoverende Dansen en Vrolijke Muziek van Festas Juninas

Tijdens Festas Juninas hoor je heel veel vrolijke muziek en kun je traditionele dansen en verrukkelijk eten verwachten. Een kenmerkend element van het feest is de quadrilha, een traditionele plattelandsdans die lijkt op square dancing, waarbij de deelnemers zich kleden in traditionele plattelandskleding, zoals flanellen hemden, strohoeden en kleurrijke jurken. De quadrilha wordt uitgevoerd in een choreografie met specifiek patroon en formaties, vaak begeleid door live muziek. Er zijn ook wedstrijden waarbij je heel fraaie danskunsten kunt zien.

Festa Junina in Brazilië

Smullen van traditionele lekkernijen

Een ander belangrijk aspect van Festas Juninas is het eten. Traditionele lekkernijen zoals pamonha (een gerecht op basis van maïs), canjica (zoete maïspudding), pé de moleque (pindarotsje) en quentão (een warme gekruide drank) worden in deze tijd van het jaar gegeten en gedronken.

Het belang van Festas Juninas: een verbinding met het culturele erfgoed

Deze festivals zijn niet alleen een tijd om feest te vieren, maar dienen ook als een manier om het Braziliaanse culturele erfgoed te bewaren en de gemeenschapsbanden te versterken. Mensen komen samen om te dansen, te zingen en te genieten van de festiviteiten, waardoor een gevoel van eenheid en saamhorigheid ontstaat.

Festa Junina in Brazilië

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch