augustus 2, 2023

De Rijke Erfenis van Ribeirão Preto: De Koffiecultuur van Brazilië

Ribeirão Preto, de agro-hoofdstad van Brazilië

In het zuidoosten van Brazilië ligt in het noorden van de staat São Paulo de stad Ribeirão Preto. De stad werd gesticht op 19 juni 1856 en groeide uit tot wat ook wel de agro-hoofdstad van Brazilië wordt genoemd. Het ligt op een hoogte van 520 meter aan de Ribeirão Preto (zwarte kreek), een zijriviertje van de rivier de Pardo. De stad heeft 720.000 inwoners en is een belangrijk economisch en cultureel centrum in de regio. Het is ook de stad waar ik sinds mijn vertrek uit Nederland in 2002 met heel veel plezier woon.

De Geboorte van Ribeirão Preto 

De regio waarin Ribeirão Preto ligt, is een savanne-achtig gebied met een vruchtbare bodem en gunstige klimatologische omstandigheden voor de koffieteelt. De stad heeft een rijke koffiecultuur die teruggaat tot het einde van de 19e eeuw. Koffieproductie was een van de belangrijkste economische activiteiten in de regio en speelde een belangrijke rol in het vormgeven van de lokale cultuur en traditie. Dit maakte van Ribeirão Preto een van de rijkste steden in Brazilië. Er ontstonden vele koffieplantages die een aantal families schatrijk maakte.

Koffiebonen
Architectonische Juweeltjes: De Koffierijke Erfgoed van Ribeirão Preto

De erfenis van die tijd is in de stad nog steeds te zien. Je treft er nog veel herenhuizen van de rijke koffieboeren aan waarvan sommigen goed zijn onderhouden en anderen in verval zijn geraakt. Daarnaast kent de stad veel historische gebouwen, monumenten en musea die herinneren aan de hoogtijdagen van de koffiecultuur, zoals het Theatro Pedro II, het Museu do Café (Koffiemuseum), het Palácio Rio Branco (het voormalige stadhuis) en het Choperia Pinguim (een beroemde brouwerij).

Teatro Pedro II

Teatro Pedro II

Veerkracht en Overgang: Ribeirão Preto's Koffie-Industrie na de Crisis van 1929

Naast deze grote plantages ontstonden er ook veel koffieboerderijen die kleinschaliger waren en waarvan het beheer in handen was van eenvoudige families.
Generaties lang floreerden deze boerderijen en werd de kennis en de techniek van het telen van koffie overgedragen van vader op zoon en van moeder op dochter. Zij produceerden hoogwaardige koffie, vaak met duurzame methoden.

Aan dit alles is een einde gekomen na de beurskrach van 1929. Door de economische recessie stortte de vraag naar het “zwarte goud” in en daalden de inkomsten voor de koffieboeren en de daaraan gelieerde industrie drastisch. De Crise do Café betekende het einde van de beroemde Braziliaanse koffiecultuur. Veel boeren stopten en verlieten hun plantages terwijl anderen overschakelden op andere landbouwproducten die winstgevender waren.

Landhuis van een koffieboet
Een Veranderend Landschap: Ribeirão Preto's Overgang van Koffie naar Rietsuiker en Soja

In de regio van Ribeirão Preto zijn nog steeds een aantal koffieplantages te vinden, maar het zijn er niet veel meer. Er heeft een transities naar andere producten plaatsgevonden, met name naar rietsuiker en soja.

Wat overblijft zijn de herinneringen aan een beroemde periode uit de geschiedenis van Ribeirão Preto, een periode die de stad groot heeft gemaakt. De sporen van die tijd kun je nog steeds zien en daarnaast zijn er een aantal cafés waar je een uitstekend kopje koffie kunt drinken.


Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch