augustus 12, 2023

Paineira, paina en parkieten.

Over de Paineira

De Paineira is een grote boom die behoort tot het geslacht Ceiba en die inheems is in verschillende delen van Latijns-Amerika, waaronder Brazilië. De meest voorkomende soort is de Ceiba speciosa, ook bekend als de Braziliaanse kapokboom of gewoon Paineira.

Stam van de Paineira.

Het is een imposante boom met een rechte stam die kan groeien tot een hoogte van 15-25 meter. De stam heeft vaak dikke stekels die de boom ongeschikt maken om er in te klimmen. De kroon is breed en koepelvormig. De grote groene bladeren dragen bij aan de indrukwekkende omvang van de boom.

Bloemen, zaden en parkieten

De bloemen zijn opvallend en groot en hebben een witte tot lichtroze kleur. Na de bloei ontwikkelen zich grote houtachtig vruchten die zaden bevatten. Die zaden zitten in pluizige vezels die te vergelijken zijn met kapok. De vezels werden vroeger gebruikt om kussens en matrassen mee te vullen. Voor parkieten en andere zaadetende vogels breekt een mooie tijd aan. Zij zijn dol op de zaden en maken een hels kabaal als ze tussen de takken door klauteren om de zaden te bereiken.

Alsof het sneeuwt

Het oogsten van de vezels gebeurt niet meer en als de vruchten nu openbreken vormen ze een wit tapijt op de grond of zweven ze door de lucht. In deze periode van het jaar waarin het kurkdroog is, lijkt het soms dat het sneeuwt.

Paineiravezels.

De Paineira wordt in Zuid-Amerika door sommige inheemse culturen als heilig beschouwd, komt voor in volksverhalen en wordt vaak geassocieerd met spirituele gebeurtenissen.

Het is een opvallende en betekenisvolle boom in de Braziliaanse flora, zowel vanuit ecologisch als cultureel perspectief.

Paineira

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch