september 23, 2023

De cicaden kondigen de lente aan

Introductie

Het is lente in Brazilië en dat betekent dat de cicaden weer actief worden. We worden weer getrakteerd op hun bijzondere zang en hun opvallende gezoem. Deze mysterieuze insecten hebben een intrigerend leven dat vaak verborgen blijft voor de meeste mensen. Dit bericht gaat in op de fascinerende wereld van cicaden, hun levenscyclus, en de rol die ze spelen in de natuur.

Cicaden


De Levenscyclus van Cicaden

Cicaden hebben een opmerkelijke levenscyclus. De insecten leven (soms jarenlang) als larven ondergronds waar zij zich voeden met het sap van plantenwortels voordat ze uiteindelijk uit de grond kruipen als volwassen cicaden. Dit proces kan enkele jaren duren, afhankelijk van de soort.

Het Zingen van Cicaden 

Cicaden kunnen zingen en zoemen. Het zijn eigenlijk de mannelijke cicaden die dit karakteristieke geluid produceren door hun vleugels snel te bewegen. Het is onderdeel van de paringsrituelen van cicaden en dient om vrouwtjes aan te trekken. Elk soort cicade heeft zijn eigen unieke zang, waardoor wetenschappers en natuurliefhebbers ze gemakkelijk kunnen identificeren.

Ecologische rol  

Cicaden spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Als larven voeden ze zich met plantenwortels, wat soms schade kan veroorzaken aan landbouwgewassen. Aan de andere kant dienen volwassen cicaden als voedselbron voor veel andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren. Bovendien dragen ze bij aan de voedingskringloop door voedingsstoffen terug te geven aan de bodem wanneer ze sterven.

Soorten cicaden 

Er zijn duizenden soorten cicaden over de hele wereld, variërend in grootte, kleur en gedrag. Sommige cicaden leven in bossen, terwijl andere de voorkeur geven aan open velden en tuinen. Op de video kun je verschillende geluiden horen wat betekent dat er rondom ons huis verschillende soorten leven. Wat me wel opvalt is dat de terugkeer van de cicaden ieder jaar vroeger is. Het is nu eind september en ze zingen volop. Vroeger begon de zang eind oktober. Misschien heeft dit te maken met klimaatverandering.

Cicaden
Conclusie 

Cicaden zijn intrigerende insecten die een essentiële rol spelen in de natuurlijke wereld. Hoewel hun vaak luide gezang door sommigen als storend wordt ervaren, is het goed om je te realiseren dat cicaden een bijdrage leveren aan de biodiversiteit en het evenwicht in ecosystemen.

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch