april 2, 2024

AI – prompts: een experiment in woordgebruik

Een experiment

In de wereld van kunstmatige intelligentie (AI) en generatieve modellen is het fascinerend om te ontdekken hoe deze systemen taal en concepten begrijpen. Hoe gaan de AI-generators om met woorden die ongewoon, weinig gebruikt of zelfs vreemd zijn. Zijn de resultaten alleen bevredigend als de prompt bestaat uit woorden die alledaags zijn of is er ook een acceptabel resultaat als de tekst wat ongewoner is. Ik heb een experimentje gedaan met het woord schroefvormig. Omdat het de voorkeur verdient de prompt in het Engels te schrijven werd het "helical".

Wat betekent Helical

"Helical" verwijst naar een spiraalvormige of gedraaide structuur. Het wordt vaak gebruikt om de vorm van een schroefdraad, een veer of een DNA-streng te beschrijven. Denk aan de trapvormige structuur van een DNA-helix of de spiraalvormige lijnen van een schroefdraad op een bout.

Helical Orb
AI en woordbegrip  

Ik heb in de prompt het woord Helical gebruikt in combinatie met het woord "orb" (een balvormig voorwerp). Op de foto hierboven zie je het resulaat en daaruit blijkt dat Midjourney goed overweg kan met deze woorden. Misschien ook wel begrijpelijk als je je realiseert dat AI-modellen, zoals Midjourney en Leonardo AI , enorme hoeveelheden tekst hebben geanalyseerd en daardoor een breed scala aan woorden en concepten kunnen herkennen, zelfs als ze niet alledaags zijn.

Het Belang van Woordkeuze in Prompts

Bij het genereren van afbeeldingen met AI is de keuze van woorden in je prompt van groot belang. Als je een specifieke visuele output wilt, moet je woorden gebruiken die de AI in de juiste richting sturen. In dit geval zou het gebruik van "helical" in een prompt gerelateerd aan grafische vormen of structuren waarschijnlijk resulteren in een afbeelding met spiraalachtige patronen. Bij Midjourney was dat zo en Leonardo AI, een andere generator die ik gebruik, laat hetzelfde resultaat zien. (Zie afbeelding hieronder).

Helical Orb

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch