juni 22, 2024

Mijn Paspoort Verlengen in São Paulo

In september aanstaande verloopt mijn paspoort. Om het te verlengen moest ik een afspraak maken met het Nederlandse consulaat in São Paulo. Via het internet heb ik die afspraak gemaakt en afgelopen maandag zijn we er geweest.

Onze Reis en Verblijf in São Paulo

De afspraak was om elf uur in de ochtend. De afstand tussen Ribeirão Preto en São Paulo bedragt 350 kilometer en dat betekent dat we heel vroeg in de ochtend per bus naar São Paulo zouden moeten reizen om op tijd te zijn. Daarom hebben we ervoor gekozen om de avond ervoor naar São Paulo te gaan en te overnachten in een hotel. Het consulaat is gevestigd in een van die grote kantoorpanden die het straatbeeld van de Avenida Faria Lima sieren en we konden daar om de hoek een kamer reserveren in een Ibis hotel.

Op Tijd bij het Consulaat

De volgende ochtend waren we dus ruim op tijd voor mijn afspraak. Heloísa mocht niet mee naar binnen vanwege veiligheidsmaatregelen en beperkte ruimte, zoals de receptioniste van het gebouw uitlegde.

Avenida Faria Lima met Nederlandse vlag


De Paspoortprocedure

De hele procedure nam niet meer dan tien minuten in beslag. Gelukkig waren twee van de acht vingerafdrukken goed. Bij de verlenging van mijn rijbewijs, eind vorig jaar, lukte het niet om bruikbare afdrukken te maken en moest ik om een dispensatie vragen die ik ook gekregen heb.

Nederlands Consulaat São Paulo.


Verwachte Wachtperiode

Er is volgens de medewerkster van het consulaat een grote vraag naar nieuwe paspoorten. Dit wordt onder andere veroorzaakt doordat tien jaar geleden de geldigheidsduur van paspoorten op tien jaar werd gesteld en al die paspoorten die nu tien jaar oud zijn moeten worden verlengd. Het kan dus wel een week of acht duren voordat ik het nieuwe paspoort via Sedex thuis zal ontvangen. Pas als het nieuwe paspoort in mijn bezit is gaan we onze vakantie naar Nederland plannen.

Kosten van een Paspoort

Als je alle kosten die we hebben gemaakt (busreis, hotelovernachting en uitgaven voor restaurants etc.) bij elkaar optelt, dan is een paspoort best een duur document.

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch