september 21, 2024

Ribeirão Preto en huisafval: Een kijkje in de kringloop

Afvalverwerking in Ribeirão Preto vs. Nederland

De wijze waarop in Ribeirão Preto, de stad waar wij wonen, met de verwerking van het huisvuil wordt omgegaan verschilt van de manier waarop dat in Nederland wordt gedaan. Het scheiden van afval vindt hier nauwelijks plaats en hoewel je veel hoort en leest over recycling wordt dit in de praktijk nauwelijks toegepast. Er zijn in de stad een paar eco-punten waar je het afval dat je thuis hebt gescheiden kunt inleveren maar het zijn er niet veel en ook niet dichtbij. Er wordt gebruik van gemaakt maar op beperkte schaal. Het huisvuil wordt drie keer per week opgehaald. Dat is heel goed geregeld.

Tuinafval: Een uitdaging met de Lampenpoetsers

Voor ons huis staan twee bomen, Lampenpoetsers zoals ze in Nederland worden genoemd (Callistemon). De bomen groeien snel en het is belangrijk om regelmatig de elektrische zaag erin te zetten. Dat levert veel afval op, dat verwerkt moet worden. Tuinafval wordt door de vuilverwerking opgehaald; je maakt er een mooie stapel van en laat het aan de kant van de weg liggen en dan maar wachten op de vrachtwagen die langskomt om het op te halen. Dat kan soms best wel lang duren, een paar weken is niet ongewoon. Deze dienst is gratis. Je kunt het ook laten ophalen door een commercieel bedrijf maar dan moet je betalen en goedkoop is het niet. Er ligt dus nu al een paar weken een berg afval voor ons huis.

Bomen snoeien
Grof vuil en bouwafval: Strikte regels

Als je veel grof vuil hebt, bv. na een verbouwing in je huis moet je een “caçamba de entulho” bestellen. Het bedrijf dat die containers verhuurt zet hem voor de deur en als hij vol is bel je het bedrijf en wordt hij weer opgehaald. De gemeente is daar best streng in. Wij hebben vorige week een rij tegeltjes in ons zwembad vervangen en het afval had ik in plastic zakken verpakt en aan de weg gezet. Die zakken werden niet meegenomen.

Caçamba de entulho
Het is efficient georganiseerd maar er zijn uitdagingen

Hoewel de afvalverwerking in Ribeirão Preto op sommige punten efficiënt is georganiseerd, zoals de frequente ophaling van huisvuil, blijft er ruimte voor verbetering op het gebied van recycling en de toegankelijkheid van afvalscheidingsfaciliteiten, waarbij de balans tussen gemak voor de burger en milieubewust handelen een uitdaging blijft. 

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch