oktober 8, 2024

Waterschaarste in Ribeirão Preto: Een Persoonlijk Verslag van de Droogte

Ongewone Weersomstandigheden: Hitte en Droogte

Het is voorjaar in Brazilië en voor de regio waar wij wonen betekent dat, dat het regenseizoen begint. Zo zou het moeten zijn maar het is dit jaar heel anders. Het regent niet en de temperaturen zijn hoog. We beleven de ene hittegolf na de andere. Vandaag (8 oktober 2024) wordt een temperatuur van 42 graden verwacht. 

Het Guarani-aquifer: Levensader van Centraal-Zuid Brazilië

Ribeirão Preto wordt voor de watervoorziening in de stad bevoorraadt door het Guarani-aquifer, de belangrijkste ondergrondse zoetwaterreserve ter wereld. Het is gelegen in het centraal-zuidelijke deel van Brazilië en ook in delen van de gebieden van Argentinië, Paraguay en Uruguay. In Brazilië bevindt het aquifer zich in delen van de staten Rio Grande do Sul, Santa Catarina, Paraná, São Paulo, Minas Gerais, Goiás, Mato Grosso do Sul en Mato Grosso.

Guarani Aquifer
Gevolgen van de Droogte: Watertekort in de Stad

Door de aanhoudende droogte is de hoeveelheid water in het aquifer verminderd en de gevolgen hiervan worden merkbaar. Er is een gebrek aan water en het gemeentebestuur heeft een waarschuwing doen uitgaan om zuinig met water om te gaan.

Creatieve Oplossingen: Watertanks en Caminhão Pipa Agua

Wij hebben in ons huis een aantal watertanks die ervoor moeten zorgen dat er steeds een veilige hoeveelheid water beschikbaar is. Die tanks waren echter bijna leeg omdat de toevoer van water door het waterbedrijf was teruggebracht tot bijna niets. We hebben daarom besloten een zogenaamde caminhão pipa agua te laten komen om onze watertanks te vullen.

Caminhão Pipa Água
Morele Dilemma's: Het Zwembad Bijvullen tijdens Waterschaarste

Ook moest het zwembad worden bijgevuld. Daar hebben we lang over nagedacht want we vonden het een beetje immoreel om een zwembad te vullen in tijden van waterschaarste. We hebben besloten om het toch te doen. De belangrijkste reden daarvoor is dat door het lage waterniveau onze katten niet uit het zwembad kunnen klimmen als ze er in vallen. Het komt regelmatig voor dat een kat in het zwembad terecht komt en dat geeft nooit problemen. Ze kunnen zwemmen en er uit klauteren maar niet met dat lage niveau.

Zwembad en water
Hoop aan de Horizon: Verwachte Regenval en Lagere Temperaturen

Als de weersverwachting uitkomt is het probleem hopelijk spoedig voorbij. Er wordt regen verwacht en lagere temperaturen. Dat zou heel erg goed zijn voor mens en natuur. Door de droogte zijn er ook heel veel natuurbranden en de schade daardoor is enorm. Iedereen smeekt om regen. Laat het maar komen.

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch