juni 18, 2023

Van het Wiel tot Kunstmatige Intelligentie

Technologische ontwikkelingen

Gedurende de menselijke geschiedenis zijn er technologische ontwikkelingen geweest die grote veranderingen teweeg hebben gebracht. Denk hierbij aan de uitvinding van het wiel waardoor transport een stuk makkelijker werd en de basis werd gelegd voor de ontwikkeling van voertuigen. Een andere belangrijke ontwikkeling was de opkomst van het schrift waardoor het mogelijk werd informatie vast te leggen, kennis over te dragen en ideeën te communiceren.

Nog meer ontwikkelingen

De ontdekking van elektriciteit heeft de wereld veranderd, de industriële revolutie heeft de weg bereid voor veel uitvindingen die grote invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de maatschappij en de manier waarop mensen daarin functioneren. Een andere maatschappij werd mogelijk. Van recentere datum is de digitale revolutie. De opkomst van computers en het internet heeft een enorme invloed gehad op alle aspecten van het leven. De wereld werd met elkaar verbonden en de toegang tot informatie, communicatie en handel wereldwijd mogelijk gemaakt.

Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige intelligentie

En nu wordt de wereld geconfronteerd met de omwenteling die door kunstmatige intelligentie teweeg wordt gebracht. De manier waarop we leven, werken en met elkaar omgaan zal er ingrijpend door veranderen. Het is belangrijk dat onderkend wordt dat deze nieuwe omwenteling ook gevaren met zich meebrengt en daarom is het noodzakelijk dat kunstmatige intelligentie op een verantwoorde en ethische manier wordt gebruikt. De voordelen maximaliseren en de negatieve effecten elimineren is een belangrijke opgave.

Handige hulpmiddelen

Ik heb gemerkt dat kunstmatige intelligentie mijn leven makkelijker maakt. Bij het schrijven van mijn blogs is het handig om met behulp van kunstmatige intelligentie effectieve sleutelwoorden en metabeschrijvingen te genereren en het juiste formaat van een pagina te vinden. Als ik grote lappen tekst wil lezen kan ik die bijvoorbeeld in Chatgpt invoeren en vragen om een samenvatting waardoor het lezen sneller gaat zonder dat ik de essentie van het artikel mis. Bij een probleem waarvoor je een helpdesk nodig hebt, geeft kunstmatige intelligentie meestal binnen een paar seconden een accuraat antwoord terwijl de helpdesk soms heel lang op zich laat wachten.

Tekst naar afbeelding genereren

Het generen van een afbeelding op basis van een aantal woorden die je in het programma invoert, is een toepassing die ontzettend veel plezier geeft om mee te spelen. Het is verbazingwekkend wat je daarmee allemaal mee kunt doen. Ik ga vanaf nu deze afbeeldingen op mijn blog delen. De afbeelding hieronder heb ik gemaakt met het programma Leonardo AI, een van de vele text to image generators die op de markt zijn.

Kintsugi

Voor wie erin is geïnteresseerd hierbij wat gegevens. Het onderwerp is Kintsugi, de Japanse kunst om dingen die gebroken zijn weer te herstellen met gebruikmaking van goud. Ik heb deze afbeelding gemaakt met Leonardo AI met het finetuned model Dreamshaper v6, alchemy (dynamic). De prompt is: After kintsugi this green vase rose from the ashes. Voor "upscaling" heb ik de app Upscayl gebruikt (4x).

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch