september 29, 2024

Verkiezingskoorts in Ribeirão Preto: Een Blik op Braziliaanse Lokale Politiek

Ribeirão Preto in Verkiezingsmodus

Volgende week zondag (8 oktober 2024) worden er in Brazilië verkiezingen gehouden voor het ambt van burgemeester en voor een nieuwe gemeenteraad. Dat betekent dat de verkiezingscampagnes in volle gang zijn en dat markante plekken in de stad bezet worden door campagnemedewerkers die flyers uitdelen en vlaggen en banners plaatsen. Op de foto zie je een druk kruispunt waar dat nu het geval is. Ik wandel hier iedere ochtend langs maar het ziet er nu even heel anders uit.

Verkiezingskoorts in Ribeirão Preto.
Burgemeesters en hun Ambtstermijnen

Burgemeesters worden gekozen voor een ambtstermijn van vier jaar. Een tweede termijn is wettelijk toegestaan en veel zittende burgemeesters stellen zich danook herkiesbaar. Duarte Nogueira (voluit Antônio Duarte Nogueira Júnior (1964)), de burgemeester die nu de scepter zwaait in Ribeirão Preto is niet herkiesbaar. Zijn tweede termijn loopt af. Best jammer want hij heeft heel veel goede zaken voor de stad voor elkaar gekregen, vooral op het gebied van infrastructuur.

Rond de kandidaat die nu voorop gaat in de peilingen zweeft helaas de geur van corruptie. Voor mij is het onbegrijpelijk dat Brazilianen op corrupte politici stemmen maar er zijn wel meer dingen die ik, zelfs na 22 jaar in Brazilië te wonen, nog steeds niet begrijp van dit prachtige land.  Een kandidaat die meer van 50% van de stemmen heeft, is direct gekozen. Als dit niet het geval is, volgt er drie weken later een tweede verkiezingsronde waarin de twee hoogstscorende kandidaten uit de eerste ronde de enige kandidaten zijn.

Gemeenteraadsverkiezingen in Ribeirão Preto.
Van Koffie naar Suikerriet: Ribeirão Preto's Agrarische Erfenis

Ribeirão Preto speelt een belangrijke rol in de agro-geschiedenis van Brazilië. In het begin van de vorige eeuw was de stad het bruisende middelpunt van de koffiecultuur en lagen er rond de stad enorme koffieplantages. Een aantal statige herenhuizen in de stad (waarvan sommigen prachtig gerestaureerd zijn) zijn de stille getuigen van de rijkdom die in die dagen bestond.  Na de grote depressie die na de ineenstorting van de beurzen in 1929 wereldwijd plaatsvondt, is de koffieteelt verdwenen; tegenwoordig is de teelt van rietsuiker belangrijk.

Politieke Kleuring in de Gemeenteraad

De agro-wereld heeft in Brazilië een overwegend rechtse signatuur en dat zie je ook terug in de samenstelling van de gemeenteraad van Ribeirão Preto. Partijen die de linkerflank van het politieke spectrum vertegenwoordigen zijn in de minderheid en dat zal na aanstaande zondag niet anders zijn. President Lula heeft hier weinig aanhang, dat in tegenstelling tot ex-president Bolsonaro. Zijn gedachtegoed is hier nog volop aanwezig.

Verkiezingskoorts in Ribeirão Preto.

Hier kun je reageren


Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
nl_NLDutch